Convorbire cu un muritor ,1

  Foarte multa lume m-a intrebat despre Thanatonautii ,de Bernard Weber ,foarte ,foarte multa ,ceea ce m-a facut sa iau decizia de a scrie cate ceva, din opera acestui mare scriitoar, foarte putin cunoscut la noi ,in occident s-a facut demult filmul dupa carte ,l-am vazut si eu dupa revolutie, dar atunci n-am inteles decat putin din el . Marius Stan ,profesorul meu de Tao ,a scris si el pe site-ul lui cateva randuri despre Weber ,am pus un link, ca sa puteti sa le cititi:

http://www.succesulpersonal.ro/sp/index.php?p=lumea&art=35
 .Regret nespus ca o astfel de carte nu s-a mai republicat la noi de foarte multi ani ,din pacate, nu se gaseste nicaieri nici macar la anticariat ,cei care o au tin bine de ea ,asa cum si eu atata am citit-o ca am rupt-o ,dar si eu o primisem cadou de la o prietena deja dezlipita .S-a publicat la noi in urma cu vreo 4 ani vol 2 din serie       '' Imperiul ingerilor ''  care este o capodopera absoluta a genului SF, dar din pacate nu s-a mai publicat si ultima din serie'' Scoala tinerilor Zei '',imi pare rau ca am ramas asa cu un gust neterminat ,abia asteptam finalul ..Poate reusiti sa gasiti totusi la noi ceva , singura care a mai publicat , a fost editura Humanitas ,tot in urma cu vreo 3 ani -'' Arborele scenariilor posibile'' - o colectie de povestiri ; cititnd-o va veti da seama ce carti poate crea oricand omul asta ,e un rezervor inepuizabil de subiecte .In Franta e considerat un monstru sacru in domeniul literaturii sf ,altii il vad ca pe un evoluat ,un initiat avangardist si excentric .Din punctul meu de vedere pot sa spun ca m-a fermecat, ca in clipa in care l-am descoperit nu mai puteam sa ma desprind de cartile lui, ca la fiecare pas imi ziceam AHA! o stie si pe asta ,ca traiam momente fabuloase alaturi de personaje, ca te tine cu sufletul la gura non stop pana la ultimul rand si dincolo de el ,ca umblam ca beata pe strazi de fericire dupa ce il citeam si vroiam repede ,mai repede alta,ca turbam ca nu gaseam urmarile ,ca durat 2ani asteptarea mea intre primul volum si al doilea ,ca il ador si-l iubesc si ca face parte din lista mea secreta de oameni pentru care merita sa traiesti viata si datorita carora viata e frumoasa .

 Spor la citit ,voi imparti pe mai multe zile acest capitol esential din'' Thanatonautii'' -primii pasi ai omului in viata de dupa viata  ,esential pentru orice om care a venit pe aici pe Pamant cu o misiune in viata .,eu l-as da asa ca un ghid la purtator ,ca buletinul de identitate .

 Fragment din Thanathonautii

Textul ,Convorbire cu un muritor ,asa cum a fost relatat si ilustrat de ziaristul Maxime Villain .

 Scena se petrece la ultimele hotare ale Paradisului ,la poalele muntelui de lumina ,unde stau marii arhanheli ,arbitriii destinelor noastre .Actorii : cei trei arhangheli si Charles Donahue ,un tip care tocmai a decedat .Ingerul pazitor al lui n-a putut sa vina ,ceea ce nu va schimba cu nimic sensul si valoarea hotararii care se va pronunta .

Arhanghelul - judecator Gabriel : Buna ziua domnule Donahue .
Sufletul : Unde ma aflu?
 Defunctul se uita in jurul lui si-si maseaza regiunea ectoplasmnei unde bratul stang i-a fost recent amputat .Isi inalta capul si examineaza colina Judecatii de Apoi si pe cei 3 arhangheli care manuiesc niste sfori transparente ,pline de noduri .
Arhanghelul judecator Mihail : Te afli aici la centrul de orientare a sufletelor si vom proceda la cantarirea existentei tale trecute .
 Sufletul : O cantarire ?
Arhanghelul judecator Rafael : O judecata .Viata ta va fi examinata pentru a-ti putea aprecia comportarea si a hotari daca este cazul sau nu sa sfarsesti ciclul reincarnarilor pe Pamant .
 Sufletul : M-am comportat foarte bine .
 A J Gabriel : Asa spui tu [examinand documentele ]
Sufletul : Am auzit spunandu-se la coada ca am dreptul la un inger pazitor ca avocat .Nu e aici ?
 AJ Mihail : Intr-adevar ,ai dreptul la prezenta ingerului pazitor : dar si la cea a demonului personal .Intamplarea face ca amandoi sa fie acum in plina axtivitate pe pamant .Stii sau nu stii ca ingerul pazitor ti-a fost dat in ziua in care te-ai nascut.Or ,o persoana nascuta in aceeasi zi cu tine a solicitat trimiterea de urgenta atat a ingerului pazitor cat si a demonului personal .Un caz penibil de concediere abuziva .O imprejurare exceptionala ,dar sa nu mai l;ungim vorba .Fii linistit ,vei fii judecat cat se poate de corect .Constiinta ingerului tau pazitor si constiinta demonului personal plutesc deasupra acestui munte si  le vom asculta simultan .
 AJ  Gabriel : Cazul tau va fii examinat cu cea mai mare obiectivitate .Te afli aici intr-un loc de judecata prin excelenta .Stim totul despre tine .Cunoastem pana si intentiile care ti-au precedat faptele .
 Sufletul [ cu vehementa ] : Nu am nimic sa-mi reprosez .M-am comportat foarte bine .M-am insurat .Am avut trei copii.Am lasat o mostenire frumoasa familiei mele inainte de a muri ..Va spun eu ca la ora actuala au o surpriza grozav de placuta ..
 AJ Rafael [ in timp ce Gabriel agita o sfoara transparenta plina de noduri ] : Asta nu inseamna ;; a te comporta bine '' .Vezi aceste noduri ? Fiecare corespunde cate unei fapte din viata ta .Fiecare este o efervescenta de bule -amintiri  destul de asemanatoare cu cele care-l ataca pe defunct dupa ce trece de primul zid comatic . 
AJ  Rafael : Vorbeai de nevasta ta .Constat ca ai facut-o deseori sa planga .Nu-i asa ca o inselai ? Si culmea ,cu  o proasta .
 Sufletul [ fatalist ] Moravurile sant destul de libere in zilele noastre ... 
AJ Gabriel [ scurt ] Adulter simplu .Minus 60 de puncte .[studiaza si alte bule - amintiri ] .Ai vorbit si de copii .Dar chiar te-ai ocupat de ei? Vad ca faceai in asa fel incat sa fii plecat in vacanta in momentul nasterii lor ; ca ptretextai dupa aceea calatorii de afaceri ca sa scapi de plansetele lor nocturne ,iar sotia ta se pomenea singura exact cand avea cea mai mare nevoie de tine . 
Sufletul : Am fost intodeauna coplesit de munca si ma speteam lucrand pentru binele familiei mele .Si pe urma ,de cate ori ma intorceam le aduceam pustilor mei o gramada de jucarii .
 AJ Mihail : Iti inchipui ca jucariile tin loc de tata ? Imi pare rau minus 100 de puncte .
 Sufletul: Ce mai e si povestea asta cu punctele ?  
AJ Rafael : Ca sa se incheie ciclul reincarnarilor si sa devii un intelept ,trebuie sa obtii o  bonificatie de sase sute de puncte pentru ultima trecere pe pamant .Deocamdata ai un punctaj negativ de o suta saizeci de puncte .Sa continuam [ desfasoara sfoara si se opreste la o srie de noduri albe ] Ti-ai inchis batranii parinti intr-un azil de categoria a treia ,unde nu-i viziyai decat o data pe an .
 Sufletul: Erau ramoliti ..Si pe urma eram deosebit de ocupat cu munca mea ... 
AJGabriel : Cand te-au crescut si tu ai fost '' ramolit '' dupa cum spui .Ba mai faceai si pe tine .Oracaiai cat te tinea gura ,erai dezordonat ,murdar ,balos ,incapabil sa te tii bine pe picioare .Parintii tai au avut totusi rabdare sa-ti suporte capriciile  . 
AJ Mihail : Si pe urma ce bun motiv ; munca ta ! Sa vorbim mai curand  de secretara ta ! 
Sufletul : Ah ,stiti si asta ? 
 A J Rafael : Noi stim ,vedem totul si cantarim totul .Parintii tai erau disperati ca nu te mai vedeau .Chiar le lipseai .Pe langa asta, la  aziluri ,cu cat batranii primesc mai multe vizite ,cu atat sant tratati mai bine de catre infirmiere .Despre cei abandonati isi zic ca oricum ,tot nu tine nimeni la ei .Si de aceea ii neglijeaza . 
Sufletul : Le-am trimis totusi o multime de cadouri . 
AJMihail : Mereu aceeasi placa .Nici ei nu iti cereau cadouri .Iti doreau prezanta .Ca si nevasta ca sii copii tai .Sufletul : Nu exagerati putin? Nu erau chiar atat de nefericiti la azil .De fiecre data cand m,a duceam sa-i vad ma asigurau ca totul era foarte bine ... 
AJGabriel : Pentru ca te mai si iubeau si u voiau sa te simti vinovat .Minus inca o suta de puncte ! Slab de tot ! Am ajuns la minus 260 de puncte . 
Sufletul :Asteptati .E prea simplu Judecati oamenii si-i condamnati .Iti vine sa crezi ca aveti pareri preconcepute si ca nu luati in considerare decat partile rele .Pana la urma am facut si fapte bune pe pamant . 
AJ Mihail : La ce te gandesti? 
Sufletul : Am pus pe picioare o uzina de sticle ! Am dat de lucru somerilor ,am hranit familii intregi ,am produs obiecte care ajuta oamenii sa traiasca mai bine .A.. 
A J Gabriel : Sa vorbim despre uzina ta de sticle ? A poluat intreaga regiune . 
AJ Mihail : Si ce conditii de munca erau ! Creasesi un climat de conflict permanent inte sefi si muncitori .Ii asmuteai pe unii impotriva altora ca sa-i termini pe toti . 
Sufletul : A invrajbi pentru a conduce mai bine este o lege a managementului modern .Doar n-o sa-mi reprosati ca am facut studii comerciale !
 AJ Gabriel : Pentru uzina ,minus 60 de puncte .Iata minus 320 de puncte sub nivelul tolerabilului .Acum vom adauga la gramada ;;fleacurile  '' 
Sufletul : Fleacurile ? Ce mai sant si astea ? 
 AJ Rafael : In toata existenta ta ai comis ,citez : 8254 de minciuni daunatoare anturajukui tau : 567 de lasitati simple si 789 de lasitati grave ; ai calcat cu masina 45 de animale mici .In plus ,domnul vota pe oricine la alegeri ,domnul miza pe bunurile din casa la jocuri de noroc ,domnul folosea o masina zgomotoasa ,domnul...
 Sufletul [ aer consternat al ectoplasmei Donahue ]  : S-ar zice ca ma considerati un ticalos perfect !
 AJ Rafael : N-am spus asta [Isi consulta din nou sforicelele pline de noduri de unde scapa acum bule-amintiri ca niste bule de sampanie suspendate ] Donai in mod regulat sange ,20 de puncte .Ai salvat un automobilist pe o autostrada in timp ce masina lui era pe punctul de a lua foc .50 de puncte .Iti dadeai hainele vechi saracilor in loc sa le arunci la pubela 10 puncte . 
Sufletul : Si mai ales nu uitati imprejurarile mortii mele . 
A JGabriel [iutandu-se mereu la sforicele ] Intra-adevar merita atentie ,sa vedem : 
Continuare data viitoare ...  





















Postări populare de pe acest blog

Solstitiul de Iarna 2009: 21 decembrie 2009

PORTALUL LEULUI SI DINCOLO DE EL CATRE NOUL PAMANT MULTIDIMENSIONAL Noile energii ale Pamantului – August 2012