Lacasul sufletului-alegerea

LACASUL Sufletului de Gary Zukav

CAPITOLUL
Alegerea
Central procesului de evolutie este alegerea. Ea reprezinta motorul evolutiei noastre. Fiecare alegere pe care o faci este intentionata. Poti alege sa nu spui nimic intr-o anumita situatie, de exemplu, iar aceasta actiune poate servi intentiei de a pedepsi, de a impartasi compasiunea, de a pregati o razbunare, de ati arata rabdarea sau de a iubi. Poti alege sa vorbesti cu vigoare, iar aceasta actiune poate servi oricareia dintre intentiile deja enumerate. Ceea ce alegi, cu fiecare actiune si cu fiecare gand, este o intentie, o calitate a constiintei pe care i-o conferi actiunii sau gandului tau.
Personalitatea sfasiata prezinta mai multe aspecte. Unul poate fi iubitor si rabdator, altul poate fi razbunator, altul generos sau egoist. Fiecare are propriile valori si obiective. Daca nu ai constiinta tuturor partilor tale, partea cea mai puternica va castiga. Intentia acesteia va fi una pe care perso¬nalitatea o foloseste pentru a-si crea realitatea. Partea gene-roasa, de exemplu, poate dori sa vada ca hotului care a fost prins in casa ta i se mai da o sansa, insa, daca partea razbuna-toare este mai puternica, probabil ca vei fi nehotarat §i vei cere arestarea sa.
Nu iti poti alege intentiile in mod constient pana cand nu-ti cunosti laturile personalitatii. Daca nu esti constient de fiecare parte, vei dori sa spui sau sa actionezi intr-un anumit mod si ai toate sansele sa te trezesti ca spui altceva sau ca ai alta intentie. Vei dori ca viata ta sa se deplaseze intr-o directie si vei descoperi ca se deplaseaza in alta. Vei dori sa te eliberezi de un tipar dureros al experientei si vei vedea ca acesta apare iar si iar.
Nu este usor pentru o personalitate sfasiata sa devina un intreg, deoarece doar anumite parfi ale sale se afla in cautarea reintregirii. Celelalte parti, pentru ca nu sunt la fel de responsabile, de atente sau de pline de compasiune ca acelea care cauta reintregirea, se eschiveaza. Acestea cauta sa creeze ceea ce le satisface, lucrurile cu care s-au obisnuit. Adesea, aceste parti sunt puternice si bine inradacinate. Personalitatea sfasiata trebuie sa aleaga mereu intre parti care se opun. Acesta este pilonul central al evolutiei noastre. Este situatia care sta la temelia evolutiei — punctul alegerii.
Alegerea intentiei este si alegerea caii karmice. Daca vorbesti sau actionezi sub influenta furiei, de exemplu, creezi karma furiei. Daca vorbesti sau actionezi cu compasiune, creezi karma compasiunii, iar in fata ta se va deschide o cale diferita. Acest lucru se intampla indiferent daca esti sau nu constient de fragmentele personalitatii tale, chiar si daca esti constient de alegerile pe care le faci in fiecare moment. Evolutia inconstienta prin densitatea materiei fizice, prin experientele create prin intentii inconstiente, aceasta a fost calea speciei noastre pana acum. Acesta este drumul inconstient catre dobandirea puterii autentice.
Evolutia constienta prin alegeri responsabile este un mod accelerat de evolutie pentru personalitatea multisenzoriala sau pentru personalitatea pentasenzoriala care devine multi-senzoriala. Alegerea responsabila este calea constienta a dobandirii puterii autentice. Ce este alegerea responsabila?
Urmandu-ti sentimentele, incepi sa-ti cunosti diferitele parti si directii de actiune. Acestea nu pot fi urmate toate deodata, deoarece o mare parte dintre ele sunt conflictuale. Partea din tine care isi doreste mai multi bani si o casa mai mare intra in conflict cu partea care sufera pentru cei saraci si flamanzi. Partea din tine care tinde cu compasiune catre frumusetea din ceilalti intra in conflict cu acea parte care doreste sa ii foloseasca pe ceilalti in propriul beneficiu. Cand satisfaci o parte din tine insuti, raman nesatisfacute nevoile alteia. Implinirea unei parti din tine duce la suferinta alteia, si astfel esti sfasiat.
Asa cum cel care experimenteaza in fizica cuantica nu poate efectua experienta undelor luminii fizice in acelasi timp cu cea a particulelor, trebuind sa aleaga intre cele doua, in acelasi fel si tu, in timp ce modelezi Lumina nemateriala, trebuie sa alegi ce experienta vei genera.
Pe masura ce devii constient de diferitele parti ale personalitatii tale, esti capabil sa simti constient fortele din interiorul tau care concureaza pentru a fi exprimate, care revendica unica intentie care iti va apartine in fiecare moment si care iti va modela realitatea. Cand intri in aceasta dinamica in mod constient, iti creezi capacitatea de a alege in mod constient intre forfele din interiorul tau, devii capabil sa alegi unde si cum iti vei concentra energia.
Alegerea de a nu alege este aceea de a ramane inconstient si, prin urmare, de a manui puterea in mod iresponsabil. Constiinta personalitatii sfasiate si a nevoii sale de reintregire aduce cu sine nevoia alegerii constiente. Fiecare decizie presupune alegerea partilor din tine insuti pe care doresti sa le cultivi si a celor pe care doresti sa le elimini.
O alegere responsabila tine cont de consecintele fiecareia dintre alegerile facute. Pentru a alege responsabil, trebuie sa te intrebi: ,,Ce anume va produce aceasta alegere? Chiar doresti sa creezi aceasta? Sunt eu pregatit sa accept toate consecintele acestei alegeri?" Proiecteaza-te in viitorul probabil care se va desfasura cu fiecare alegere pe care o iei in considerare. Fa acest lucru cu energia intentiei, ca sa iti dai seama ce vrei sa creezi. Intreaba-te: ,,Aceasta imi doresc cu adeva-rat?" si apoi hotaraste. O alegere responsabila este aceea la
care ai ajuns luand in calcul toate consecintele ei chiar si atunci cand alegi sa ramai constient.
Doar printr-o alegere responsabila poti hotari constient sa-ti cultivi, sa iti hranesti sufletul, sa pui la incercare si sa elimini nevoile personalitatii tale. Aceasta este alegerea transparentei si a intelepciunii, a transformarii constiente. Este alegerea curentilor de energie de frecventa inalta a iubirii, iertarii si compasiunii. Este alegerea de a urma glasul eului superior, al sufletului. Este hotararea de a fi deschis la indrumarea si asistenta calauzelor si a Invatatorilor. Este calea care duce constient la dobandirea puterii autentice. Cum se intampla acest lucru?
Poate ca esti constient de faptul ca a insela pe cineva nu este o fapta aflata in acord cu sufletul tau, dar decizi sa mergi mai departe oricum, pentru a trage foloase materiale sau pen-tru ca doresti sa salvezi o relate pe care inca nu esti gata sa o pierzi. Poate ca stii ca drumul compasiunii inseamna sa-ti impartasesti gandurile si faptele, si totusi decizi sa n-o faci, deoarece crezi ca acest lucru te costa bani. Cand alegi energia sufletului — cand alegi sa creezi cu intentii pline de iubire, de umilinta si de transparenta castigi putere. Cand alegi sa inveti prin intelepciune, castigi putere. Cand alegi sa creezi cu energia personalitatii tale, cu furie, invidie sau cu teama — adica sa inveti prin frica si indoiala —, pierzi putere. Deci castigi sau pierzi putere in functie de alegerile pe care le faci. Personalitatea este interesata de sine insasi. Ii plac senzatiile tari, daca putem spune astfel. Nu este neaparat responsabila, nici grijulie sau iubitoare. Sufletul este energia iubirii universale, a intelepciunii si a compasiunii. El creeaza folosind aceste energii. Personalitatea intelege puterea ca fiind exterioara; ea percepe in functie de concurenta, amenintari, castiguri si pierderi comparate cu ale altora. Cand te aliniezi la personalitate, ii conferi putere taramului celor cinci sim-turi, circumstantelor exterioare si obiectelor. Te lipsesti de putere. Pe masura ce devii din ce in ce mai constient de sinele
spiritual si de originea ta si alegi sa traiesti mai intai in functie de acestea, desfiintezi prapastia care exista intre personalitate si suflet. Incepi sa traiesti puterea autentica.
Cand interactionezi in functie de perceptiile personalitatii, adica de cele cinci simturi, exista o iluzie pe care nu o poti intelege. Un diferend intre doi prieteni, de exemplu, nu este atat o neintelegere generata de aspecte ale fiecaruia care ies la iveala pentru a fi vindecate. Daca nu ar fi vorba de suflete care se in|eleg, ele nu ar fi impreuna. Daca un tata doreste sa fie prezent la nasterea fiului sau, de exemplu, insa imprejurarile il duc altundeva, perceptia potrivit careia el se afla in alta parte este o iluzie. El este cu fiul sau. Pe masura ce personalitatea se intregeste si capata putere, ajunge sa fie multu-
mita de iluzie.
Aceasta este creatia dinamicii sufletului, in care nu conteaza conjunctura in care se afla, caci, oricum, creatia sa foloseste puterea pe care o atrage in situatia respectiva. Din perspectiva personalitatii, nu se vad cu claritate acele fiinte umane care, din exterior, par a lua decizii stupide sau par a nu fi constiente de mediul lor, cand, de fapt, ele se hranesc din cel mai fin nectar al locului in care se afla si sunt totalmente satisfacute de iluzii.
Personalitatea sfasiata nu este multumita. Murfumirea pe care o simte intr-un anumit moment este inlocuita de furie, frica sau invidie in secunda urmatoare, deoarece aspectele sale conflictuale se infrunta reciproc. Reactiile la infruntarile dintre aspectele conflictuale ale sinelui tau determina modul in care vei evolua, constient sau inconstient, prin experienta karmei pozitive sau a celei negative, prin frica si indoiala sau prin intelepciune. Infruntarile in sine nu creeaza karma si nici nu determina modul in care evoluezi, ci doar reactiile tale la acestea.
Daca lupta cu partile tale conflictuale este una constienta, vei putea alege in mod constient reactia care va genera karma pe care ti-o doresti. Vei putea sa-i conferi deciziei tale constiinta a ceea ce se afla in spatele fiecarei alegeri si a consecintelor fiecarei decizii si vei putea alege in consecinta. Cand patrunzi in dinamica de luare a deciziilor in mod constient, iti introduci vointa in ciclul creativ prin care evolueaza sufletul tau si pasesti constient spre propria evolutie.
Acest lucru cere efort, dar oare este mai dificil decat sa treci prin consecintele luarii unei decizii de a actiona sub influenta maniei, a egoismului sau a fricii, cand stii ca prin fiecare decizie de a actiona fara compasiune vei simti dezacordul, frica sau suferinta pe care le pricinuiesti altuia? Nu merita oare sa te proiectezi pe tine insuti in viitor, in probabilele consecinte ale fiecarei fapte, in fiecare punct in care alegi, ca sa vezi cum vei simti consecintele, daca prin ceea ce faci vei avea de cules iubire, compasiune si putere autentica?
Efortul pe care il faci in cazul fiecarei decizii de a te alinia la sufletul tau este rasplatit din belsug. Partea din tine care tinde spre Lumina poate ca nu este cea mai puternica in momentul in care alegi sa urmaresti puterea autentica in mod constient, in momentul in care alegi calea verticals, insa pe aceasta o sustine Universul.
Cand devine necesar, de exemplu, pentru corpul fizic sau emotional al unei persoane sa se vindece, este nevoie adesea de o transformare radicala a nutritiei, prin care persoana trebuie sa renunte la toate vechile obiceiuri alimentare si sa isi faca noi obiceiuri, sa manance anumite alimente care au vibratii mult mai puternice. Nouazeci la suta din personalitate se poate opune acestui lucru, insa cele zece procente care aleg aceasta cale in numele sanatatii si al integralitatii sunt mai puternice in cele din urma. Si aceasta deoarece Universul sustine cele zece procente, nu pe celelalte nouazeci.
Gandeste-te la ceea ce inseamna sa iei o decizie si incearca sa faci in asa fel ca si restul sa se puna de acord cu decizia luata, cu alegerea constienta si, pe masura ce te vindeci de-a lungul calatoriei constiente spre ceea ce doresfi, vei recunoaste ca Universul va sustine acea parte din tine care are ceie mai clare intentii.Primesti constant indrumare si asistenta de la calauze si Invatatori, si chiar de la Universul insusi. Cand alegi constient sa te deplasezi spre energia sufletului, deschizi usa acestei indrumari. Cand ii ceri Universului sa te binecuvanteze in efortul de a te alinia la sufletul tau, deschizi un coridor intre tine, calauze si Invatatori. Ii ajuti in efortul lor de a te sprijini. Invoci puterea lumii nemateriale. Aceasta inseamna binecuvantarea: deschiderea unui coridor intre tine si calauzirea nemateriala.
O persoana constienta de faptul ca este sfasiata si se lupta sa devina un intreg nu are nevoie de crearea karmei negative pentru a evolua, pentru a invata sa devina responsabila, pentru a dobandi puterea autentica. Cand intampini dificultatea de a alege intre dorinfele personalitatii si nevoile sufletului, intri intr-o dinamica prin care poti sa evoluezi fara a crea o karma negativa. Aceasta este dinamica ispitirii.

Comentarii

Anonim a spus…
multumim pentru imensa munca depusa cu acest blog ,multumim ca impartasesti cu noi toate aceste splendide informatii
Dan

Postări populare de pe acest blog

Solstitiul de Iarna 2009: 21 decembrie 2009

PORTALUL LEULUI SI DINCOLO DE EL CATRE NOUL PAMANT MULTIDIMENSIONAL Noile energii ale Pamantului – August 2012