Lacasul sufletului-dependenta
Dependenta
Nu poti incepe truda de a te elibera de o dependenta pana cand nu recunosti ca esti dependent. Pana cand nu iti dai seama ca suferi de o dependenta, nu-i poti diminua puterea. Personalitatea isi rationalizeaza dependentele. Le imbraca in straie atragatoare. Le prezinta ca fiind dezirabile sau benefice. O persoana dependenta de alcool, de exemplu, isi va spune siesi sau celorlalti ca betia este o metoda prin care se detensioneaza, prin care se relaxeaza dupa o zi grea, prin care se distreaza si, prin urmare, este un obicei constructiv. O persoana dependenta de sex isi va spune sau le va spune celorlalti ca relatiile sexuale lntamplatoare sunt expresii ale apropierii sau ale iubirii, ca reflects o perceptie evoluata si liberala si, prin urmare, sunt dezirabile.
Recunoasterea propriilor dependente presupune o munca interioara, o cercetare atenta a locurilor in care se pierde puterea si esti controlat de imprejurarile exterioare. Este nevoie de o revizuire a apararilor. Chiar si atunci cand tanjesti dupa claritate sau cand circumstantele exterioare — de pilda o accidentare cauzata de conducerea sub influenta alcoolului sau o casnicie ruinata de promiscuitate — ofera indicii despre o dependenta, personalitatea se agata adesea de perceperea acesteia ca fiind o simpla problema, pentru ca, in cele din urma, s-o considere o problema semnificativa. De ce se opune personalitatea recunoasterii dependentelor sale?
Recunoasterea existentei unei dependence inseamna sa fii constient de faptul ca o parte din tine insuti a scapat de sub control. Personalitatea se opune recunoasterii dependentelor deoarece acest lucru o forteaza fie sa scape o parte din sine insasi de sub control, fie sa faca ceva in acest sens. Odata recunoscuta, o dependenta nu poate fi ignorata si nu poate fi eliberata fara a-ti schimba viata, imaginea eului, fara a modifica intregul cadru conceptual si perceptual. Nu dorim sa facem acest lucru deoarece sta in firea noastra sa ne opunem schimbarii. Prin urmare, ne opunem recunoasterii dependentelor noastre.
O dependenta nu este doar o atractie. Este normal pentru femei si pentru barbati sa se admire unii pe altii, de exemplu, si sa simta caldura si atractie reciproce. O dependenta este mai mult decat atat. Dependentele sunt caracterizate prin magnetism si frica. Exista atractie, frica si un impuls energetic disproportionat. Atractiile sunt o parte placuta a vietii. Ele pot fi satisfacute si lasate in urma, insa nu si dependentele.
O dependenta nu poate fi satisfacuta. O dependenta sexuala, de exemplu, nu poate fi satisfacuta prin sex. Acesta este primul indiciu al faptului ca dinamica implicata in ceea ce pare o dependenta sexuala nu este de natura sexuala, insa experienta atractiei sexuale sau ale repulsiei servesc unei dinamici mai profunde.
O dependenta poate fi anesteziata. O dependenta sexuala, de exemplu, poate fi inactivata de frica de a pierde siguranta relatiei, insa nu poate fi vindecata fara o recunoastere a faptu-lui ca exista si fara o intelegere a dinamicii care sta in spatele acesteia. Daca acest lucru nu se intampla, dependenta va erupe in cadrul relatiei sau la adapostul monogamiei, in acele momente in care personalitatea simte cea mai mare nesiguranta sau amenintare. Atunci, personalitatea simte atractia sexuala.Dependentele sexuale sunt cele mai raspandite la specia noastra, tocmai pentru ca problema puterii este atat de strans legata de cunoasterea sexualitatii in cadrul structurii umane. Sexualitatea si problemele legate de putere au fost create pentru a se completa. De aceea, orice fiinta umana care nu detine controlul asupra comportamentului sau sexual intampina probleme legate de putere si de pierderea controlului asupra acesteia. In esenta, ambele aspecte sunt identice. O persoana nu se poate afla in centrul puterii si, in acelasi timp, sa fie lipsita de control asupra comportamentului sau sexual sau dominata de un curent de energie sexuala. Aceste stari nu pot exista simultan.
Care este dinamica din spatele dependentei sexuale?
Experienta atractiei sexuale care da dependenta este un semnal ca persoana care trece prin ea resimte o senzatie de lipsa de putere si doreste sa se hraneasca dintr-un suflet mai slab. Aceasta este dinamica din spatele tuturor dependentelor: dorinta de a sfasia un suflet care este mai fragmentat decat al tau. Este o perspective la fel de urata ca experienta in sine, insa reprezinta miezul negativitatii speciei noastre.
Sexul fara respect, ca si afacerile sau politica fara respect reflecta acelasi lucru: un suflet care se hraneste dintr-un alt suflet, mai slab. Se poate iesi dintr-o dependenta sexuala amintindu-ti, atunci cand simti acea atractie, ca in acel moment te afli intr-o stare de neputinta si doresti sa vanezi un suflet mai slab decat tine.
Cu alte cuvinte, cand simti imboldul dependentei sexuale, gandeste-te ca te afli intr-o stare de neputinta care scoate la suprafata, in interiorul tau, dorinta de a te folosi de ceilalti. Aceasta dorinta e resimtita ca o atractie sexuala. Aminteste-ti ce anume prinde viata inlauntrul tau. Aceasta nu inseamna ca nu simti fizic o legatura sau o atractie, insa, in spatele aces¬teia, ceea ce te face sa actionezi este o dinamica diferita, una a neputintei. Permite-i acestei stari de constienta sa penetreze adanc in interiorul tau, in asa fel incat, in acel moment, daca doresti sa-ti satisfaci dependenta, sa faci o incursiune in propria realitate.
Ce inseamna aceasta?
Daca esti casatorit sau ai o relatie monogama, aminteste-ti ca daca vei cadea prada impulsului, aceasta te-ar putea costa casnicia sau relapa. Intreaba-te daca ceea ce doresti sa faci chiar merita un astfel de deznodamant. Daca esti sanatos, aminteste-ti ca a cadea prada acestui impuls te poate costa sanatatea, deoarece nu stii daca partenerul pe care 1-ai ales nu este cumva purtatorul unei boli, de pilda SIDA. Intreaba-te daca ceea ce doresti sa faci chiar merita acest risc.
Aminteste-ti ca partenerul fata de care esti atras este si el atras in mod egal de altii si ca nu simte mai mult pentru tine decat simti tu pentru el. Pofi sa fii sigur de acest lucru, deoarece atractia sexuala pe care ai simtit-o pentru aceasta persoana este o reactie ce porneste de la un sistem de detectare a slabiciunii pe care 1-ai folosit pentru a-i analiza pe cei din jurul tau. Cand acest sistem localizeaza o persoana care este destul de slaba pentru a-ti cadea prada, declanseaza in interiorul tau trairea atractiei sexuale. Oare feminitatea sau masculinitatea vor spori daca exploatezi slabiciunea acestei persoane? Vei obtine ceea ce iti doresti?
Amintiti-va ca amandoi ati ales sa interactional sexual in moduri care nu va afecteaza sentimentele, deoarece, daca acestea ar fi vii, n-ar face altceva decat sa va determine sa constientizati faptul ca omul de care sunteti atrasi nu este mai implicat din punct de vedere emotional decat propria persoana. Una este sa fii implicat intr-o relatie sexuala cu o persoana si sa nu simti nimic pentru ea, si alta e sa te confrunti cu faptul ca nici partenerul nu simte nimic pentru tine.
Priviti cu atentie dinamica in care sunteti implicati si veti vedea ca atunci cand un suflet cauta sa vaneze un alt suflet mai slab, iar acela reactioneaza, ambii devin ,,suflete slabe".
Cine pe cine vaneaza? Logica personalitatii pentasenzoriale nu poate concepe acest lucru, insa ordinul superior al inimii vede totul cu claritate. Oare chiar exista o diferenta intre doua constiinte care incearca sa ia parte la o dinamica ce va duce in cele din urma la echilibru, cand ambelor le lipsesc parti identice? Ceea ce genereaza nevoia de a domina, de exemplu, genereaza si nevoia de a te supune. Este doar o chestiune legata de rolul pe care sufletul doreste sa si-1 asume in aceasta lupta identica.
Analizeaza-ti propria frica, nevoia de alcool sau de sex cu un alt partener. Straduieste-te sa evaluezi cu seriozitate toate momentele din viata ta cand te-ai gandit ca vei castiga ceva din toate acestea si vezi ce ai castigat.
Pastreaza in minte gandul ca tu esti cel care iti creezi experientele. Teama se naste din faptul ca i(i dai seama ca o parte din tine creeaza o realitate pe care o doreste, fie ca vrei asta sau nu, si din sentimental ca nu ai puterea sa eviti nasterea acestei realitati; insa acest lucru nu este adevarat. Este foarte important de inteles ca dependenta nu e mai puternica decat tine. Nu e mai puternica decat vrei sa fie. Desi simti ca e puternica, ea poate castiga doar daca ii permiti. Ca orice slabiciune, nu este mai puternica decat sufletul sau decat vointa. Puterea sa indica doar efortul necesar pentnj tranzitie, pentru a deveni o fiinfa intreaga in ceea ce priveste acest aspect al vietii tale.
Recunoaste ca ceea ce faci atunci cand te temi ca vei fi ispitit si ca nu vei putea rezista tentatiei conduce la o situatie care iti va permite sa actionezi iresponsabil. Exista posibilitatea de a crea un test pe care nu il vei putea trece? Da. A dori sa fii ispitit pentru a te testa pe tine Insuti reprezinta o ocazie de a actiona iresponsabil, de a-ti spune: ,,Oricum stiam ca nu pot." Si astfel cedezi in fata dependentei tale. Esenta crearii unei dependente mai puternice decat capacitatea ta de rezis-tenta o reprezinta faptul de a dori sa nu fii tras la raspundere pentru alegerea pe care ai facut-o.
Cu cat este mai mare dorinta sufletului tau de a-si vindeca dependenta, cu atat este mai ridicat costul pastrarii acesteia. Daca tu — sufletul tau — ai ales sa vindeci o dependenta, vei observa ca decizia de a o pastra te va costa lucrurile la care tii cel mai mult. Daca aceste lucruri sunt reprezentate de sotia sau de sotul tau, casnicia iti va fi pusa in balanfa cu depen¬denta de care suferi. Daca e vorba de cariera, aceasta va fi pusa in balanta.
Toate acestea nu se datoreaza unui Univers crud sau unui Dumnezeu malitios. Este un raspuns plin de compasiune la dorinta ta de vindecare, de a deveni intreg. Este un Univers ingaduitor care iti spune ca insuficientele tale sunt atat de grave, incat singurul lucru care te va opri va fi legat de o rezonanta egala sau mai mare fata de acestea. Este aceeagi dinamica exprimata in functie de spatiu, timp si materie in cea de-a doua lege a miscarii: ,,O schimbare in starea (masa, sensul miscarii si viteza) unui corp aflat in miscare este direct proportionala cu forta care afecteaza corpul aflat in miscare si are loc in sensul in care actioneaza forta." Prin marimea costurilor dependentei tale, poti masura importanta vindecarii sufletului tau si puterea propriei intentii de a face acest lucru. Incearca sa-ti dai seama ca ceea ce sta intre tine si o viata noua este o problema care tine de alegerea personala. Recunoaste puterea alegerii tale. Nu te afli la mila propriilor insuficiente. Intentia care iti va da putere trebuie sa vina dintr-un loc din interiorul tau care sugereaza ca esti intr-adevar capa-bil sa faci alegeri care te intaresc, nu care te deposedeaza de putere, ca esti capabil de a actiona ca o persoana intreaga. Testeaza-ti puterea de alegere, deoarece, de fiecare data cand alegi altceva, dezactivezi din ce in ce mai mult puterea dependentei si iti sporesti propria forta.
Pe masura ce iti faci loc printre slabiciunile tale si simti niveluri de atractie ce dau dependenta, pune-ti intrebarile esentiale ale spiritului: daca, urmand aceste impulsuri, iti sporesti nivelul de iluminare, daca iti aduc puterea adevarata
daca te transforma intr-o fiinta mai iubitoare, daca te fac o fiinta intreaga. Pune-ti aceste intrebari.
Asa se poate scapa de o dependenta: treci in revista, pas cu pas, realitatea. Fii constient de consecintele deciziilor tale si alege in functie de acestea. Cand simti atractia sexului, a alcoolului, a drogurilor sau orice alt tip de atractie ce poate provoca dependenta, adu-ti aminte de aceste cuvinte: te gasesti intre doua lumi: cea a sinelui sfasiat si cea a sinelui tau integral. Sinele sfasiat este tentant si puternic, deoarece nu este la fel de disciplinat, la fel de responsabil si de iubitor, asa ca te cheama. Cealalta latura a ta este intreaga, mai puternica, mai iubitoare si mai responsabila, insa iti cere sa urmezi calea spiritului iluminat: viata constientd. Cealalta alegere este permisiunea inconstienta de a actiona fara constiinta. Este tentanta.
Ce alegi?
Daca ai luat hotararea de a deveni o fiinta integrals, respecta aceasta hotarare. Nu vei fi atat de ispitit sau de speriat pe cat crezi. Respect-o si adu-ti aminte mereu: te gasesti intre sinele sfasiat si cel integral. Alege cu intelepciune, deoarece acum puterea se afla in intregime in mainile tale. Nu subestima puterea constiintei. Cand traiesti si faci alegeri constiente te vei umple in fiecare zi de putere, iar sinele tau sfasiat se va dezintegra.
Cand alegi sa dobandesti putere, partea din tine pe care o pui la indoiala, tentatia pe care o infrunti vor iesi mereu la iveala. De fiecare data cand o infrunti, vei capata putere, iar ea o va pierde. Daca infrunti o dependenta de alcool, de exemplu, si esti atras de douasprezece ori in aceeasi zi spre pahar, va trebui sa infrunti acea energie de fiecare data. Daca privesti fiecare reaparitie a atractiei ca o nereusita sau ca un semn ca intentia ta nu functioneaza, alegi calea invatarii prin frica si prin indoiala. Daca privesti fiecare reaparitie ca o oca-zie care ti se ofera, ca un raspuns la intentia ta de a te elibera
de o deficienta si de a o domina, alegi calea invatarii prin intelepciune.
Prima data cand iti infrunti dependenta, chiar si a doua sau si a treia, poate ca nu vei simti ca ai realizat ceva. Crezi ca puterea autentica se poate dobandi atat de usor? Daca iti mentii intentia si daca alegi iar si iar retntregirea, acumulezi putere, iar dependenta despre care credeai ca nu poate fi infrantata isi va pierde puterea asupra ta.
Cand infrunti o dependenta si alegi retntregirea, te pui de acord cu ajutortil nematerial care ti se ofera. Munca iti apartine, insa ajutorul va fi mereu disponibil. Lumea nemateriala, actiunile calauzelor si ale Invatatorilor se intersecteaza cu ale tale in multe moduri — gandul care te intareste, memoria care iti aduce aminte, intamplarea-surpriza care iti insufla putere. Exista multa bucurie in lumea nemateriala atunci cand un suflet se elibereaza de o cantitate mare de negativitate, iar calitatea constiintei sale create apropiindu-se de frecventele mai inalte ale Lunii. Nu suferi in singuratate. Nu exista asa ceva.
Priveste-te pe tine insuti ca pe cineva care tanjeste dupa vindecare si tine cont de complexitatea aspectelor care au nevoie de vindecare. Nu te gandi ca traiesti singur, fara alte fiinte umane in jur, de aceeasi complexitate. Experienta umanitafii inseamna calatoria catre atingerea integritatii. Privind fiecare individ in parte, stii sigur ca nu este o entitate reintregita. E pe cale de a se implini. Daca ar fi fost intreg, nu ar exista sub o forma materiala in planul lumii noastre. Cu alte cuvinte, te bucuri de compania a miliarde de suflete.
Dupa ce ai muncit din greu, rezerva-ti un timp pentru a contempla si pentru a aprecia ceea ce ai facut. Nu sta cu ochii atintiti asupra distantei pe care o mai ai de parcurs. Fii alaturi de calauzele si de Invatatorii tai nemateriali care te aplauda pentru ceea ce ai realizat. Acest lucru nu inseamna o cadere in dependenta, ci ca iti permiti sa te odihnesti atunci cand ai nevoie, iti permiti sa recunosti cand esti istovit, adica esti
ingaduitor cu tine insuti, stiind ca si cei mai buni dintre noi obosesc.
A intelege dinamica ce se ascunde in spatele dependentei esta una, iar efectuarea practica a conexiunii emotionale pentru descarcarea nevoii este un lucru total diferit. Dependenta de care suferi nu este insurmontabila. Nu este coplesitoare. Daca in continuare ti se pare ca este asa, acest lucru se intampla deoarece, adanc in sufletul tau, nu te consideri capabil sa te eliberezi de dependenta, chiar daca intelegi de ce te simti atras de ea. Daca dependenta intarzie sa dispara, intreaba-te daca doresti cu adevarat sa te eliberezi de ea, pentru ca in adancul sufletului nu aceasta vrei.
Pana cand nu vei umple deficientele din interiorul tau, vei fi mereu dependent. Pentru a te elibera de dependenta, trebuie s-o analizezi, sa recunosti ca e adevarata si sa o aduci in lumina constiintei pentru a fi vindecata. Este necesar sa privesti spre acele parti din tine care au putere asupra ta, sa vezi cu claritate cat sunt de profunde si sa le analizezi cat mai sincer cu putinta. Poate ca dependenta ti-a oferit una dintre putinele placeri adevarate din viata ta. Ce este mai important pentru tine, integritatea si libertatea sau placerile pe care le obtii prin satisfacerea dependentei?
Cand intelegi ca dependenta rezulta dintr-o deficienta, intrebarea este cum vei reactiona — intinzand mana dupa inca un pahar sau continuand cu inca o relatie sexuala sau cautand in interiorul tau acele lucruri care pot umple golul? Cerceteaza cat este de puternica dependenta si intreaba-te daca a sosit momentul sa te eliberezi de aceasta forma de invatare. Trebuie sa te intrebi si sa gasesti raspunsuri. Poate vei auzi indrumarea invatatorilor tai nemateriali si vei simti ca iti ofera o cale catre o mai mare intelepciune, insa, in acelasi moment, iti dai seama ca nu esti pregatit sa urmezi aceasta cale. Poate vei decide ca inca nu e momentul potrivit, ca inca nu esti destul de puternic sa traiesti intr-un anumit mod. Intr-adevar, este posibil sa fii nevoit sa accepti acest lucru.
In cele din urma, vei urma calea verticals, insa, daca doresti sa amani continuarea calatoriei o zi, o saptamana sau sapte vieti, este suficient. Invatatorii tai observa dintr-o perspective aflata in afara timpului. Este foarte important sa stii ca vei urma pana la urma calea constiintei. Daca acesta este drumul pe care il vei urma oricum, de ce sa mai astepti? Totusi, exista momente cand este intelept sa astepti, in timp ce o parte din tine se pregateste de cSlStorie. Nu este o rusine sa iei aceasta decizie.
Universul nu te judeca. In cele din urma, vei ajunge la puterea adevarata. Vei cunoaste puterea iertarii, a umilintei, a transparenfei si a iubirii. Vei evolua dincolo de experienta umanului, dincolo de mediul si de ,,scoala" Pamantului, dincolo de mediul de invatare guvernat de spatiu, timp si materie. Nu se poate sa nu evoluezi. Totul in Univers evolueaza. Problema este doar modul in care alegi sa evoluezi. Este alegerea ta si exista mereu intelepciune in fiecare alegere.
Cand te intorci acasa, cand iti lasi corpul si personalitatea in urma, vei renunta si la deficiente, temeri, invidii si furie. Acestea nu pot exista pe taramul spiritului. Ele sunt experientele personalitatii, ale timpului si ale materiei. Te vei intoarce la plinatatea fiintei tale. Vei percepe cu iubire si cu compasiune experientele vietii tale, inclusiv pe cele care pareau ca te controleaza atat de puternic. Iti vei da seama de scopurile carora le-au servit. Vei trece in revista ceea ce ai invatat si vei aduce cu tine aceste lucruri in urmatoarea ta incarnare.
Daca vei continua cu o anumita dependents, alegi sa treci printr-o karma negativa. Alegi sa creezi fara compasiune, sa fii inconstient. Alegi sa inveti prin experientele pe care le creeaza intentiile tale inconstiente. Alegi sa inveti prin teama si prin indoiala, deoarece iti este frica de dependents si te indoiesti de capacitatea ta de a o infrunta cu succes.
Daca alegi sa iti infrunti dependenta, sa te deplasezi in mod constient catre integritate, inveti prin intelepciune. Alegi sa-ti creezi experientele constient, sa iti aliniezi perceptiile si energia personalitatii la sufletul tau. Alegi sa creezi in realitatea materiala, acea realitate pe care sufletul tau doreste sa o creeze. Alegi sa ii permiti sufletului tau sa circule prin tine. Alegi sa ii permiti Divinitatii sa iti modeleze lumea.
Cand te lupti cu o dependenta, te ocupi direct de vindecarea sufletului, de viata ta. Asta trebuie sa faci. Cand treci prin cele mai mari lupte, tinzi catre cea mai inalta tinta. Cand scoti la lumina, vindeci si eliberezi cele mai profunde curente de negativitate din interiorul tau, ii permiti energiei sufletului sa faca parte si sa modeleze experientele si evenimentele realitatii fizice §i, prin urmare, sa isi duca la indeplinire, fara piedica, misiunea pe Pamant.
Aceasta este truda pentru evolutie. Pentru aceasta te-ai nascut.
Nu poti incepe truda de a te elibera de o dependenta pana cand nu recunosti ca esti dependent. Pana cand nu iti dai seama ca suferi de o dependenta, nu-i poti diminua puterea. Personalitatea isi rationalizeaza dependentele. Le imbraca in straie atragatoare. Le prezinta ca fiind dezirabile sau benefice. O persoana dependenta de alcool, de exemplu, isi va spune siesi sau celorlalti ca betia este o metoda prin care se detensioneaza, prin care se relaxeaza dupa o zi grea, prin care se distreaza si, prin urmare, este un obicei constructiv. O persoana dependenta de sex isi va spune sau le va spune celorlalti ca relatiile sexuale lntamplatoare sunt expresii ale apropierii sau ale iubirii, ca reflects o perceptie evoluata si liberala si, prin urmare, sunt dezirabile.
Recunoasterea propriilor dependente presupune o munca interioara, o cercetare atenta a locurilor in care se pierde puterea si esti controlat de imprejurarile exterioare. Este nevoie de o revizuire a apararilor. Chiar si atunci cand tanjesti dupa claritate sau cand circumstantele exterioare — de pilda o accidentare cauzata de conducerea sub influenta alcoolului sau o casnicie ruinata de promiscuitate — ofera indicii despre o dependenta, personalitatea se agata adesea de perceperea acesteia ca fiind o simpla problema, pentru ca, in cele din urma, s-o considere o problema semnificativa. De ce se opune personalitatea recunoasterii dependentelor sale?
Recunoasterea existentei unei dependence inseamna sa fii constient de faptul ca o parte din tine insuti a scapat de sub control. Personalitatea se opune recunoasterii dependentelor deoarece acest lucru o forteaza fie sa scape o parte din sine insasi de sub control, fie sa faca ceva in acest sens. Odata recunoscuta, o dependenta nu poate fi ignorata si nu poate fi eliberata fara a-ti schimba viata, imaginea eului, fara a modifica intregul cadru conceptual si perceptual. Nu dorim sa facem acest lucru deoarece sta in firea noastra sa ne opunem schimbarii. Prin urmare, ne opunem recunoasterii dependentelor noastre.
O dependenta nu este doar o atractie. Este normal pentru femei si pentru barbati sa se admire unii pe altii, de exemplu, si sa simta caldura si atractie reciproce. O dependenta este mai mult decat atat. Dependentele sunt caracterizate prin magnetism si frica. Exista atractie, frica si un impuls energetic disproportionat. Atractiile sunt o parte placuta a vietii. Ele pot fi satisfacute si lasate in urma, insa nu si dependentele.
O dependenta nu poate fi satisfacuta. O dependenta sexuala, de exemplu, nu poate fi satisfacuta prin sex. Acesta este primul indiciu al faptului ca dinamica implicata in ceea ce pare o dependenta sexuala nu este de natura sexuala, insa experienta atractiei sexuale sau ale repulsiei servesc unei dinamici mai profunde.
O dependenta poate fi anesteziata. O dependenta sexuala, de exemplu, poate fi inactivata de frica de a pierde siguranta relatiei, insa nu poate fi vindecata fara o recunoastere a faptu-lui ca exista si fara o intelegere a dinamicii care sta in spatele acesteia. Daca acest lucru nu se intampla, dependenta va erupe in cadrul relatiei sau la adapostul monogamiei, in acele momente in care personalitatea simte cea mai mare nesiguranta sau amenintare. Atunci, personalitatea simte atractia sexuala.Dependentele sexuale sunt cele mai raspandite la specia noastra, tocmai pentru ca problema puterii este atat de strans legata de cunoasterea sexualitatii in cadrul structurii umane. Sexualitatea si problemele legate de putere au fost create pentru a se completa. De aceea, orice fiinta umana care nu detine controlul asupra comportamentului sau sexual intampina probleme legate de putere si de pierderea controlului asupra acesteia. In esenta, ambele aspecte sunt identice. O persoana nu se poate afla in centrul puterii si, in acelasi timp, sa fie lipsita de control asupra comportamentului sau sexual sau dominata de un curent de energie sexuala. Aceste stari nu pot exista simultan.
Care este dinamica din spatele dependentei sexuale?
Experienta atractiei sexuale care da dependenta este un semnal ca persoana care trece prin ea resimte o senzatie de lipsa de putere si doreste sa se hraneasca dintr-un suflet mai slab. Aceasta este dinamica din spatele tuturor dependentelor: dorinta de a sfasia un suflet care este mai fragmentat decat al tau. Este o perspective la fel de urata ca experienta in sine, insa reprezinta miezul negativitatii speciei noastre.
Sexul fara respect, ca si afacerile sau politica fara respect reflecta acelasi lucru: un suflet care se hraneste dintr-un alt suflet, mai slab. Se poate iesi dintr-o dependenta sexuala amintindu-ti, atunci cand simti acea atractie, ca in acel moment te afli intr-o stare de neputinta si doresti sa vanezi un suflet mai slab decat tine.
Cu alte cuvinte, cand simti imboldul dependentei sexuale, gandeste-te ca te afli intr-o stare de neputinta care scoate la suprafata, in interiorul tau, dorinta de a te folosi de ceilalti. Aceasta dorinta e resimtita ca o atractie sexuala. Aminteste-ti ce anume prinde viata inlauntrul tau. Aceasta nu inseamna ca nu simti fizic o legatura sau o atractie, insa, in spatele aces¬teia, ceea ce te face sa actionezi este o dinamica diferita, una a neputintei. Permite-i acestei stari de constienta sa penetreze adanc in interiorul tau, in asa fel incat, in acel moment, daca doresti sa-ti satisfaci dependenta, sa faci o incursiune in propria realitate.
Ce inseamna aceasta?
Daca esti casatorit sau ai o relatie monogama, aminteste-ti ca daca vei cadea prada impulsului, aceasta te-ar putea costa casnicia sau relapa. Intreaba-te daca ceea ce doresti sa faci chiar merita un astfel de deznodamant. Daca esti sanatos, aminteste-ti ca a cadea prada acestui impuls te poate costa sanatatea, deoarece nu stii daca partenerul pe care 1-ai ales nu este cumva purtatorul unei boli, de pilda SIDA. Intreaba-te daca ceea ce doresti sa faci chiar merita acest risc.
Aminteste-ti ca partenerul fata de care esti atras este si el atras in mod egal de altii si ca nu simte mai mult pentru tine decat simti tu pentru el. Pofi sa fii sigur de acest lucru, deoarece atractia sexuala pe care ai simtit-o pentru aceasta persoana este o reactie ce porneste de la un sistem de detectare a slabiciunii pe care 1-ai folosit pentru a-i analiza pe cei din jurul tau. Cand acest sistem localizeaza o persoana care este destul de slaba pentru a-ti cadea prada, declanseaza in interiorul tau trairea atractiei sexuale. Oare feminitatea sau masculinitatea vor spori daca exploatezi slabiciunea acestei persoane? Vei obtine ceea ce iti doresti?
Amintiti-va ca amandoi ati ales sa interactional sexual in moduri care nu va afecteaza sentimentele, deoarece, daca acestea ar fi vii, n-ar face altceva decat sa va determine sa constientizati faptul ca omul de care sunteti atrasi nu este mai implicat din punct de vedere emotional decat propria persoana. Una este sa fii implicat intr-o relatie sexuala cu o persoana si sa nu simti nimic pentru ea, si alta e sa te confrunti cu faptul ca nici partenerul nu simte nimic pentru tine.
Priviti cu atentie dinamica in care sunteti implicati si veti vedea ca atunci cand un suflet cauta sa vaneze un alt suflet mai slab, iar acela reactioneaza, ambii devin ,,suflete slabe".
Cine pe cine vaneaza? Logica personalitatii pentasenzoriale nu poate concepe acest lucru, insa ordinul superior al inimii vede totul cu claritate. Oare chiar exista o diferenta intre doua constiinte care incearca sa ia parte la o dinamica ce va duce in cele din urma la echilibru, cand ambelor le lipsesc parti identice? Ceea ce genereaza nevoia de a domina, de exemplu, genereaza si nevoia de a te supune. Este doar o chestiune legata de rolul pe care sufletul doreste sa si-1 asume in aceasta lupta identica.
Analizeaza-ti propria frica, nevoia de alcool sau de sex cu un alt partener. Straduieste-te sa evaluezi cu seriozitate toate momentele din viata ta cand te-ai gandit ca vei castiga ceva din toate acestea si vezi ce ai castigat.
Pastreaza in minte gandul ca tu esti cel care iti creezi experientele. Teama se naste din faptul ca i(i dai seama ca o parte din tine creeaza o realitate pe care o doreste, fie ca vrei asta sau nu, si din sentimental ca nu ai puterea sa eviti nasterea acestei realitati; insa acest lucru nu este adevarat. Este foarte important de inteles ca dependenta nu e mai puternica decat tine. Nu e mai puternica decat vrei sa fie. Desi simti ca e puternica, ea poate castiga doar daca ii permiti. Ca orice slabiciune, nu este mai puternica decat sufletul sau decat vointa. Puterea sa indica doar efortul necesar pentnj tranzitie, pentru a deveni o fiinfa intreaga in ceea ce priveste acest aspect al vietii tale.
Recunoaste ca ceea ce faci atunci cand te temi ca vei fi ispitit si ca nu vei putea rezista tentatiei conduce la o situatie care iti va permite sa actionezi iresponsabil. Exista posibilitatea de a crea un test pe care nu il vei putea trece? Da. A dori sa fii ispitit pentru a te testa pe tine Insuti reprezinta o ocazie de a actiona iresponsabil, de a-ti spune: ,,Oricum stiam ca nu pot." Si astfel cedezi in fata dependentei tale. Esenta crearii unei dependente mai puternice decat capacitatea ta de rezis-tenta o reprezinta faptul de a dori sa nu fii tras la raspundere pentru alegerea pe care ai facut-o.
Cu cat este mai mare dorinta sufletului tau de a-si vindeca dependenta, cu atat este mai ridicat costul pastrarii acesteia. Daca tu — sufletul tau — ai ales sa vindeci o dependenta, vei observa ca decizia de a o pastra te va costa lucrurile la care tii cel mai mult. Daca aceste lucruri sunt reprezentate de sotia sau de sotul tau, casnicia iti va fi pusa in balanfa cu depen¬denta de care suferi. Daca e vorba de cariera, aceasta va fi pusa in balanta.
Toate acestea nu se datoreaza unui Univers crud sau unui Dumnezeu malitios. Este un raspuns plin de compasiune la dorinta ta de vindecare, de a deveni intreg. Este un Univers ingaduitor care iti spune ca insuficientele tale sunt atat de grave, incat singurul lucru care te va opri va fi legat de o rezonanta egala sau mai mare fata de acestea. Este aceeagi dinamica exprimata in functie de spatiu, timp si materie in cea de-a doua lege a miscarii: ,,O schimbare in starea (masa, sensul miscarii si viteza) unui corp aflat in miscare este direct proportionala cu forta care afecteaza corpul aflat in miscare si are loc in sensul in care actioneaza forta." Prin marimea costurilor dependentei tale, poti masura importanta vindecarii sufletului tau si puterea propriei intentii de a face acest lucru. Incearca sa-ti dai seama ca ceea ce sta intre tine si o viata noua este o problema care tine de alegerea personala. Recunoaste puterea alegerii tale. Nu te afli la mila propriilor insuficiente. Intentia care iti va da putere trebuie sa vina dintr-un loc din interiorul tau care sugereaza ca esti intr-adevar capa-bil sa faci alegeri care te intaresc, nu care te deposedeaza de putere, ca esti capabil de a actiona ca o persoana intreaga. Testeaza-ti puterea de alegere, deoarece, de fiecare data cand alegi altceva, dezactivezi din ce in ce mai mult puterea dependentei si iti sporesti propria forta.
Pe masura ce iti faci loc printre slabiciunile tale si simti niveluri de atractie ce dau dependenta, pune-ti intrebarile esentiale ale spiritului: daca, urmand aceste impulsuri, iti sporesti nivelul de iluminare, daca iti aduc puterea adevarata
daca te transforma intr-o fiinta mai iubitoare, daca te fac o fiinta intreaga. Pune-ti aceste intrebari.
Asa se poate scapa de o dependenta: treci in revista, pas cu pas, realitatea. Fii constient de consecintele deciziilor tale si alege in functie de acestea. Cand simti atractia sexului, a alcoolului, a drogurilor sau orice alt tip de atractie ce poate provoca dependenta, adu-ti aminte de aceste cuvinte: te gasesti intre doua lumi: cea a sinelui sfasiat si cea a sinelui tau integral. Sinele sfasiat este tentant si puternic, deoarece nu este la fel de disciplinat, la fel de responsabil si de iubitor, asa ca te cheama. Cealalta latura a ta este intreaga, mai puternica, mai iubitoare si mai responsabila, insa iti cere sa urmezi calea spiritului iluminat: viata constientd. Cealalta alegere este permisiunea inconstienta de a actiona fara constiinta. Este tentanta.
Ce alegi?
Daca ai luat hotararea de a deveni o fiinta integrals, respecta aceasta hotarare. Nu vei fi atat de ispitit sau de speriat pe cat crezi. Respect-o si adu-ti aminte mereu: te gasesti intre sinele sfasiat si cel integral. Alege cu intelepciune, deoarece acum puterea se afla in intregime in mainile tale. Nu subestima puterea constiintei. Cand traiesti si faci alegeri constiente te vei umple in fiecare zi de putere, iar sinele tau sfasiat se va dezintegra.
Cand alegi sa dobandesti putere, partea din tine pe care o pui la indoiala, tentatia pe care o infrunti vor iesi mereu la iveala. De fiecare data cand o infrunti, vei capata putere, iar ea o va pierde. Daca infrunti o dependenta de alcool, de exemplu, si esti atras de douasprezece ori in aceeasi zi spre pahar, va trebui sa infrunti acea energie de fiecare data. Daca privesti fiecare reaparitie a atractiei ca o nereusita sau ca un semn ca intentia ta nu functioneaza, alegi calea invatarii prin frica si prin indoiala. Daca privesti fiecare reaparitie ca o oca-zie care ti se ofera, ca un raspuns la intentia ta de a te elibera
de o deficienta si de a o domina, alegi calea invatarii prin intelepciune.
Prima data cand iti infrunti dependenta, chiar si a doua sau si a treia, poate ca nu vei simti ca ai realizat ceva. Crezi ca puterea autentica se poate dobandi atat de usor? Daca iti mentii intentia si daca alegi iar si iar retntregirea, acumulezi putere, iar dependenta despre care credeai ca nu poate fi infrantata isi va pierde puterea asupra ta.
Cand infrunti o dependenta si alegi retntregirea, te pui de acord cu ajutortil nematerial care ti se ofera. Munca iti apartine, insa ajutorul va fi mereu disponibil. Lumea nemateriala, actiunile calauzelor si ale Invatatorilor se intersecteaza cu ale tale in multe moduri — gandul care te intareste, memoria care iti aduce aminte, intamplarea-surpriza care iti insufla putere. Exista multa bucurie in lumea nemateriala atunci cand un suflet se elibereaza de o cantitate mare de negativitate, iar calitatea constiintei sale create apropiindu-se de frecventele mai inalte ale Lunii. Nu suferi in singuratate. Nu exista asa ceva.
Priveste-te pe tine insuti ca pe cineva care tanjeste dupa vindecare si tine cont de complexitatea aspectelor care au nevoie de vindecare. Nu te gandi ca traiesti singur, fara alte fiinte umane in jur, de aceeasi complexitate. Experienta umanitafii inseamna calatoria catre atingerea integritatii. Privind fiecare individ in parte, stii sigur ca nu este o entitate reintregita. E pe cale de a se implini. Daca ar fi fost intreg, nu ar exista sub o forma materiala in planul lumii noastre. Cu alte cuvinte, te bucuri de compania a miliarde de suflete.
Dupa ce ai muncit din greu, rezerva-ti un timp pentru a contempla si pentru a aprecia ceea ce ai facut. Nu sta cu ochii atintiti asupra distantei pe care o mai ai de parcurs. Fii alaturi de calauzele si de Invatatorii tai nemateriali care te aplauda pentru ceea ce ai realizat. Acest lucru nu inseamna o cadere in dependenta, ci ca iti permiti sa te odihnesti atunci cand ai nevoie, iti permiti sa recunosti cand esti istovit, adica esti
ingaduitor cu tine insuti, stiind ca si cei mai buni dintre noi obosesc.
A intelege dinamica ce se ascunde in spatele dependentei esta una, iar efectuarea practica a conexiunii emotionale pentru descarcarea nevoii este un lucru total diferit. Dependenta de care suferi nu este insurmontabila. Nu este coplesitoare. Daca in continuare ti se pare ca este asa, acest lucru se intampla deoarece, adanc in sufletul tau, nu te consideri capabil sa te eliberezi de dependenta, chiar daca intelegi de ce te simti atras de ea. Daca dependenta intarzie sa dispara, intreaba-te daca doresti cu adevarat sa te eliberezi de ea, pentru ca in adancul sufletului nu aceasta vrei.
Pana cand nu vei umple deficientele din interiorul tau, vei fi mereu dependent. Pentru a te elibera de dependenta, trebuie s-o analizezi, sa recunosti ca e adevarata si sa o aduci in lumina constiintei pentru a fi vindecata. Este necesar sa privesti spre acele parti din tine care au putere asupra ta, sa vezi cu claritate cat sunt de profunde si sa le analizezi cat mai sincer cu putinta. Poate ca dependenta ti-a oferit una dintre putinele placeri adevarate din viata ta. Ce este mai important pentru tine, integritatea si libertatea sau placerile pe care le obtii prin satisfacerea dependentei?
Cand intelegi ca dependenta rezulta dintr-o deficienta, intrebarea este cum vei reactiona — intinzand mana dupa inca un pahar sau continuand cu inca o relatie sexuala sau cautand in interiorul tau acele lucruri care pot umple golul? Cerceteaza cat este de puternica dependenta si intreaba-te daca a sosit momentul sa te eliberezi de aceasta forma de invatare. Trebuie sa te intrebi si sa gasesti raspunsuri. Poate vei auzi indrumarea invatatorilor tai nemateriali si vei simti ca iti ofera o cale catre o mai mare intelepciune, insa, in acelasi moment, iti dai seama ca nu esti pregatit sa urmezi aceasta cale. Poate vei decide ca inca nu e momentul potrivit, ca inca nu esti destul de puternic sa traiesti intr-un anumit mod. Intr-adevar, este posibil sa fii nevoit sa accepti acest lucru.
In cele din urma, vei urma calea verticals, insa, daca doresti sa amani continuarea calatoriei o zi, o saptamana sau sapte vieti, este suficient. Invatatorii tai observa dintr-o perspective aflata in afara timpului. Este foarte important sa stii ca vei urma pana la urma calea constiintei. Daca acesta este drumul pe care il vei urma oricum, de ce sa mai astepti? Totusi, exista momente cand este intelept sa astepti, in timp ce o parte din tine se pregateste de cSlStorie. Nu este o rusine sa iei aceasta decizie.
Universul nu te judeca. In cele din urma, vei ajunge la puterea adevarata. Vei cunoaste puterea iertarii, a umilintei, a transparenfei si a iubirii. Vei evolua dincolo de experienta umanului, dincolo de mediul si de ,,scoala" Pamantului, dincolo de mediul de invatare guvernat de spatiu, timp si materie. Nu se poate sa nu evoluezi. Totul in Univers evolueaza. Problema este doar modul in care alegi sa evoluezi. Este alegerea ta si exista mereu intelepciune in fiecare alegere.
Cand te intorci acasa, cand iti lasi corpul si personalitatea in urma, vei renunta si la deficiente, temeri, invidii si furie. Acestea nu pot exista pe taramul spiritului. Ele sunt experientele personalitatii, ale timpului si ale materiei. Te vei intoarce la plinatatea fiintei tale. Vei percepe cu iubire si cu compasiune experientele vietii tale, inclusiv pe cele care pareau ca te controleaza atat de puternic. Iti vei da seama de scopurile carora le-au servit. Vei trece in revista ceea ce ai invatat si vei aduce cu tine aceste lucruri in urmatoarea ta incarnare.
Daca vei continua cu o anumita dependents, alegi sa treci printr-o karma negativa. Alegi sa creezi fara compasiune, sa fii inconstient. Alegi sa inveti prin experientele pe care le creeaza intentiile tale inconstiente. Alegi sa inveti prin teama si prin indoiala, deoarece iti este frica de dependents si te indoiesti de capacitatea ta de a o infrunta cu succes.
Daca alegi sa iti infrunti dependenta, sa te deplasezi in mod constient catre integritate, inveti prin intelepciune. Alegi sa-ti creezi experientele constient, sa iti aliniezi perceptiile si energia personalitatii la sufletul tau. Alegi sa creezi in realitatea materiala, acea realitate pe care sufletul tau doreste sa o creeze. Alegi sa ii permiti sufletului tau sa circule prin tine. Alegi sa ii permiti Divinitatii sa iti modeleze lumea.
Cand te lupti cu o dependenta, te ocupi direct de vindecarea sufletului, de viata ta. Asta trebuie sa faci. Cand treci prin cele mai mari lupte, tinzi catre cea mai inalta tinta. Cand scoti la lumina, vindeci si eliberezi cele mai profunde curente de negativitate din interiorul tau, ii permiti energiei sufletului sa faca parte si sa modeleze experientele si evenimentele realitatii fizice §i, prin urmare, sa isi duca la indeplinire, fara piedica, misiunea pe Pamant.
Aceasta este truda pentru evolutie. Pentru aceasta te-ai nascut.
Comentarii